El. paštas

Purvinas vaikas – laimingas vaikas?

 

Švarus ir ramus vaikas yra daugelio tėvų svajonė. Tačiau ar toks vaikas iš tikrųjų patiria vaikystę? Juk vaikams reikia judėti, tyrinėti, patirti nuotykius ir atrasti naujus pasaulius. Visiškai natūralu, kad tai darydami jie išsipurvina. Iš esmės, tai nėra nieko blogo – tai tiesiog sveikos ir laimingos vaikystės simptomas.

 

Kokios mintys jums kyla, kai matote vaiką, kuris išsipurvinęs rankas ir rūbelius? Veikiausiai iškart turite nuostatą, kad toks jis neturėtų būti. Jei tai yra ne jūsų, bet kito žmogaus vaikas, iškart kyla mintis: „Kaip tėvai leidžia savo vaikui taip  elgtis? Negi jie visai jo neauklėja?“

 

Dauguma žmonių nesupranta, kad vaikai mokosi, tyrinėdami pasaulį visais savo pojūčiais. Būtent todėl jiems negana matyti, kas vyksta. Jie būtinai turi paliesti ir pauostyti. Todėl, kai vaikai žaidžia su vandeniu, smėliu, purvu, dažais, želatina ar miltais, tai nėra tik šiaip sau kvailiojimas. Toks pasaulio tyrinėjimas stimuliuoja jų neuronų jungtis. Jei jie gali žaisti žaidimus, kuriuose nėra jokių taisyklių, tada jiems pasaulis tampa natūraliai įdomus.

 

De Montforto universiteto tyrimas parodė, kad kai vaikams leidžiama žaisti su maistu, jie labiau nori išbandyti naujus maisto produktus ir taip jų valgiaraštis tampa turtingesnis. Ajovos Universiteto mokslininkai atrado, kad „žaidimas“ maistu skatina įgūdį mokytis. Tyrėjai apklausė 72 vaikus ir sužinojo, kad tie, kuriems ankstyvoje vaikystėje buvo galima liesti, uostyti ar netgi mėtyti maistą anksčiau už kitus išmoko žodžių, apibūdinančių tą maistą ir taip pat lengvai galėjo apibūdinti jo savybes.

 

Dažniausiai vaikams nekyla problem, kai reikia atpažinti tokius objektus kaip puodelis arba obuolys, nes jų dydis ir forma nekinta. Tačiau su skysčiais ar lipniomis substancijomis sekasi sudėtingiau. Tačiau kai vaikams buvo leidžiama su šiais dalykais žaisti, jie anksčiau už kitus išmoko atpažinti ir įvardinti.

 

Žaisti su purvu, smėliu ir gyvūnais naudinga ne tik dėl kognityvinių ir emocijų įgūdžių lavinimo. Dauguma gydytojų pripažįsta, kad tai yra ir sveika. Ar teko girdėti senyvo amžiaus žmones sakant, kad vaikui reikia paragauti purvo, nes tai sustiprins imunitetą? Šių laikų mokslininkai dabar ieško tai įrodančių faktų.

 

Spėjama, kad būtent perdėta higiena yra viena priežasčių, kodėl šiuolaikiniai vaikai taip dažnai kenčia nuo alergijos ar autoimuninių ligų ypatingai civilizuotuose Vakaruose. Kai vaikai nebeturi kontakto su mikroorganizmais, todėl jų imuninė sistema tampa ypatingai jautri bet kokiems dalykams.

 

Žinoma, nereikia pulti ir į kitą kraštutinumą - raginti vaiką liesti purvinus dalykus. Kai kuriems vaikams liesti purvą ar net smėlį yra nemalonu. Jokiu būdu nereikėtų jų versti taip elgtis.  Leiskite jiems tyrinėti pasaulį taip, kaip patiems atrodo geriausia. Laisvai tyrinėti aplinką visais penkiais pojūčiais vaikams yra gyvybiškai būtina.

 

Tačiau kaip ir kitiems žaidimams, išsipurvinimui turėtų būti skirtas tam tikras laikas. Jokiu būdu negalima leisti, kad vaikas terliotųsi bet kada to panorėjęs. Laiką ir vietą tokiems žaidimams turėtų nustatyti tėvai.

 

Parengta pagal superaukle.lt ir psichylogy-spot.com informaciją.